Tunç’tan işçiye tam destek

HEMA’da Tunç rahatsızlığı

Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş  (HEMA)’nın taşeron firması tarafından birkaç aydır maaşlarını alamadıkları için Tarlaağzı’nda eylem yapan işçiler, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un gerek Enerji ve Tabi Kaynak Bakanlığı gerekse Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat’la yaptığı ısrarlı görüşmeler sonucu maaşlarını aldı. İşçiler aynı zamanda yine Tunç’un ısrarlı çabaları sonucu işlerine yeniden başlarken Tunç’la Mehmet Hattat arasındaki son telefon görüşmesi tartışma konusu oldu. HEMA yetkilileri görüşmenin içeriği ve işçilerin maaşlarıyla ilgili dün Tarlaağzı Müessisinde basın açıklaması düzenledi. Hattat Holding Enerji Grubu Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi ve Hattat Holding Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Yavuz’un birlikte gerçekleştirdiği açıklamada Börekçi ve Yavuz dün yani Perşembe günü itibariyle şirketteki işçilere  herhangi bir gecikmiş borçlarının olmadığını söyledi.

Börekçi’den maaşla ilgili çelişkili ifadeler

 “Bizim bugün itibariyle herhangi bir gecikmiş borcumuz yok tamamen ödenmiş durumda” diyen İlyas Börekçi, Tunç’la Hattat arasında geçen görüşmeyi aktarırken ise görüşmenin Pazartesi ya da Salı günü olduğunu ifade etti.  Börekçi’nin “Mehmet Hattat’la Yılmaz Bey arasındaki bu görüşme yanılmıyorsam Pazartesi ya da Salı günü arasında yaşanıyor.  Ve bu görüşme olduğunda ücretler yatırılmıştı” şeklindeki çelişkili ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı.

Görüşme Çarşamba günü mü yaşandı?

Börekçi, aynı görüşmede Yılmaz Tunç’un Mehmet Hattat’ı yalancılık ve sahtekarlıkla suçladığını iddia ederken Yılmaz Tunç’a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre ise görüşme Pazartesi ya da Salı günü değil Çarşamba günü öğlen sularında Çakraz ziyareti esnasında gerçekleşti. 

Tunç’a yakın kaynaklardan görüşmenin içeriği

Yine alınan bilgilere göre Tunç, salı gecesi Kozcağız’da Bakraçboz Köyü’ne yaptığı ziyaret esnasında işçiler Tunç’a maaşların yatırılmadığını ifade etti. Bunun üzerine Tunç, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarına konuyu yeniden iletti. Çarşamba sabahı ise işçiler yeniden Tunç’u maaşların yatmadığına dair aradı. Aynı günün öğlen saatlerinde Mehmet Hattat’la görüşen Tunç, Hattat’a maaşların neden yatırılmadığını sordu. Mehmet Hattat ise yatırıldığını söyledi. Yılmaz Tunç’ta bu ifade üzerine Hattat’a  işçilerin bu konuda kendisini sabahta aradığını ve köy toplantısında da kendisine maaşların yatırılmadığını belirttiğini söyledi.  Görüşme bu noktadan sonra sertleşirken Tunç yine Mehmet Hattat’a iktidarın Bartın Milletvekili olarak işçilerin mağduriyetini çözeceğini ve sonuna kadar işçilerin haklarını alabilmesi için gayret göstereceğini, gerekirse burada yaşanan mağduriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini söyledi.

Börekçi “Tunç destekliyor” dedi, Yavuz köstek olunmamasını istedi

Görüşmenin içeriği bu şekilde ifade edilirken işçilerin maaşlarının Çarşamba gecesi 00.00’da yatırıldığı öğrenildi.  Yine aynı açıklamada  Yılmaz Tunç’un HEMA’nın Amasra’da yaptığı yatırımı destekleyip desteklemediğine dair Mustafa Yavuz ve İlyas Börekçi tarafından söylenen çelişkili ifadelerde de dikkatlerden kaçmadı. Börekçi “Yılmaz Bey’in maden projemize karşı olmadığını biliyoruz” sözleriyle Tunç’un maden projesini desteklediğini ifade ederken Yavuz “Biz yerin altında çok büyük bir yatırım yapıyoruz. Biz bu yatırımı yaparken de insanların bize köstek olmamasını, destek olmasını bekliyoruz. Bölge milletvekilinin hangi partiden olduğu önemli değil. Burada bölgeye yapılan bir yatırım var. Rıza Bey’in de gelip buradaki yatırımı görmesi gerekiyordu. Yılmaz Bey’in de kısa aralıklarla gelip incelemesi gerekiyordu. Bizim gelen herkese kapımız açık ve gelen herkese de buradaki yatırımı da gösteriyoruz. İkisinin de gelip bölgedeki yatırımı desteklemesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Denfa’dan HEMA’ya 2 dilekçe

Mustafa Yavuz açıklamada Denfa işçilerinin ücretsiz izne çıkarılması gibi bir şey söz konusu olmadığını ve işten çıkarıldıkları için değil maaşlarındaki birkaç günlük gecikmeden dolayı eylem yaptıklarını kaydetti. Ancak Denfa tarafından işçilere atılan mesajda işçilerin mart ayı maaşlarının 1 Haziran 2018 tarihinde bankaya yatırıldığı belirtilirken yine Denfa tarafından HEMA’ya 18 Mayıs 2018 ve 28 Mayıs 2018 tarihlerinde “İşçi ücretinin /maaşının ödenmemesinden dolayı şantiyenin tatil edilmesi süreci” konusuyla  gönderilen her iki dilekçede de işveren tarafından işçi ücretinin ödenmemesinden dolayı çalışanların 4857 Sayılı İş Kanunu gereği iş görme borcunu yerine getirmekten kaçındığı bu sebepten dolayı 18 Mayıs 2018’den itibaren başlayan şantiyenin tatil edilme sürecinin işverenin işçi ücretlerini ödeyene kadar devam edeceği ifade edildi. İşçilerin nisan maaşları da edinilen bilgiye göre göre 6 Haziran Çarşamba gecesi yatırıldı.

Börekçi: “Bugün itibariyle herhangi bir gecikmiş borcumuz yok”

Dün konuyla ilgili İlyas Börekçi ve Mustafa Yavuz tarafından yapılan basın açıklamasının detayları ise şu şekilde:

“Başta taşeronlarımızdan biri Ersamak işe devam edemeyeceğine karar verdi ve tek taraflı sözleşmeyi fesih etti. Bu sefer Ersamak’ın işçileri sözleşme tek taraflı fesih edildiği için işsiz kaldılar. Normalde Ersamak’ın üzerinde olan yükümlülükler bizimde güvencemiz altında olduğu için bizden hak ediş olarak herhangi bir alacakları olmamasına rağmen işçilerin mağdur etmemek için o işçilerle konuyu çözüme bağladık.  Fakat bu mevcut durumdan faydalanan sendikalar, politikacılar gibi gruplar oldu. Ama biz oturduk bir şekilde işçilerle anlaştık. Arkasından diğer taşeronumuzun işçilerini manipüle etmeye çalışan işçiler oldu. Bizim bugün itibariyle herhangi bir gecikmiş borcumuz yok tamamen ödenmiş durumda. İşçilerimiz de işlerinin başında.

“Ödemelerimizi ay bittikten sonra onu takip eden ayın 25’inde yapabiliyoruz”

 Durum böyle olmasına rağmen Milletvekili Sayın Yılmaz Tunç işçileri bilerek kullandığımızı, eyleme sevk ettiğimizi, ücretlerini ödemeyerek bizim kendilerini seçim öncesinde zor durumda bırakmak için bir takım şeyler yaptığımızı söyleyip Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Hattat’ı suçlamıştır. Böyle bir durum yok. Bu bizim işimizle ilgili bir durum. Biz ödemelerimizi ay bittikten sonra onu takip eden ayın 25’inde yapabiliyoruz. Taşeronumuzun bize sunduğu hak ediş dosyalarını inceledikten sonra ödemeleri gerçekleştiriyoruz. Bunun sebebi de budur.

“Toplam 420 milyon Euro yatırım yapacağız”

Kömürü burada üretmek için toplam 420 milyon Euro yatırım yapacağız. Bunun önemli bir kısmını şuana kadar yaptık. Kömür çıkarmaya çok yakınız. Madenin ana yapısını bitirdik. 24 kilometre uzunluğunda ana galerimiz bitti. Ana kuyularımızı yaptık. Şimdi ana kuyuların mekanik giydirmelerini yapıyoruz. Bunlarda aşama aşama yapıyoruz. Yurt dışından alacağımız makinalar var. Bunların finansmanı bitirmek üzereyiz. Yaklaşık. 1,5 sene içerisinde burada üretim başlamış olacak. Hal böyleyken biz hem mevcut hükümetin hem uzun süredir devletin yerli kaynakları kullanmak ilgili politikası varken ve 420 milyon Euro’luk bir yatırımın önemli bir kısmını kendi kaynaklarımızdan yapmışken Sayın Yılmaz Tunç’un bunlar görmemezlikten gelip işçileri kullanarak onlara karşı bir şeyler yaptığımızı söylemesi büyük bir talihsizlik.  Biz herhalde sağda solda bizim projemize karşı olanların konuştuklarıyla böyle bir yanlış kanıya kapıldığını düşünüyoruz.

“Görüşme Pazartesi ya da Salı günü oluyor”

Geçtiğimiz aylarda gecikmeler oldu. Ama bu herkes tarafından kullanılmaya çalışıldı. Yatırılmış olmasına rağmen bir takım aramalar oldu. Yılmaz Bey’le konuşulurken de maaşlar ödenmişti işçilere. Burada Yönetim Kurulu Başkanımıza haksız bir itham var. Yalancılık ve sahtekarlıkla suçluyor. Bu kelimeler bize ait değil. Ona ait. Bu doğru değil. Böyle bir şey yok. Mehmet Hattat’la Yılmaz Bey arasındaki bu görüşme yanılmıyorsam Pazartesi ya da Salı günü arasında yaşanıyor.  Ve bu görüşme olduğunda ücretler yatırılmıştı. Bunu da ispatlayabiliriz. Yılmaz Bey’in maden projemize karşı olmadığını biliyoruz.”

Yavuz: “İnsanların bize köstek olmamasını bekliyoruz”

Hattat Holding Kurumsal İletişim Müdürü Mustafa Yavuz ise basın açıklamasında şunları söyledi:

“Sözleşmemizin 25. Maddesinde de zaten yer alıyor. Bazı arkadaşlar 3-4 ay maaş alamadıklarını iddia ettiler. Böyle bir şey söz konusu değil. Yılmaz Bey, Sayın Mehmet Hattat’ı arayıp bu konuda tepkide bulundu. Biz birilerinin söylemesiyle değil sözleşmemize göre hareket ediyoruz. Sözleşmemize göre maaş yatırıyoruz. Öyle iddia edildiği gibi 3 ay 5 ay gibi bir maaş ödenmemesi söz konusu değil. Bugün itibariyle de kimseye bir borcumuz yok.  Bu şirket insanları maaşını ve sosyal haklarını zamanında vermiş bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olacak.  Biz yerin altında çok büyük bir yatırım yapıyoruz. Biz bu yatırımı yaparken de insanların bize köstek olmamasını, destek olmasını bekliyoruz. 

“Yılmaz Bey’in de kısa aralıklarla gelip incelemesi gerekiyordu”

Bölge milletvekilinin hangi partiden olduğu önemli değil. Burada bölgeye yapılan bir yatırım var. Rıza Bey’in de gelip buradaki yatırımı görmesi gerekiyordu. Yılmaz Bey’in de kısa aralıklarla gelip incelemesi gerekiyordu. Bizim gelen herkese kapımız açık ve gelen herkese de buradaki yatırımı da gösteriyoruz. İkisinin de gelip bölgedeki yatırımı desteklemesi gerekiyor. Biz burada işimiz yapıyoruz. Siyasete müdahale etmiyoruz. Bize de bazı konularda kimse müdahale etmesin.

“Birkaç günlük gecikmeden dolayı eylem yaptılar”

12 yıldır buradayız. 12 yıldır işçilerin maaşı ödeniyor. Birkaç defa ufak gecikmeler oldu. Bunu da bazı çevreler olayı abartarak kullanıyor. Denfa işçilerinin ücretsiz izne çıkarılması gibi bir şey söz konusu değil. İşten çıkarıldıkları içinde eylem yapmadılar. Birkaç günlük gecikmeden dolayı eylem yaptılar.”

Nurdan Eroğlu - Hergün Gazetesi